TUTUSTUMISMATKA JAPANILAISEEN RUOKAKULTTUURIIN

Kaksi Lakelan opettajaa työelämän tutustumismatkalla Japanissa

HANAKO- Network tekee vuosittain Laajasti yhteistyötä eri koulujen ja yritysten kanssa niin Suomessa kun Japanissa. Yhteistyöverkosto on toiminut vuodesta 2010 Opetushallituksen tuella. HANAKO-verkosto mahdollisti myös Omnian ruokatuotannon lehtorien Oona Haapakorven ja Timo Kortelaisen tutustumismatkat japanilaiseen kulttuuriin.

Sapporo, Koen Gakuen, Ecole de Cuisine Patisserie

Matka alkoi sunnuntaina 1.9.2019 Helsinki-Vantaan lentokentältä, jolloin tapasimme kaksi Japaniin lähtevää opiskelijaa Tredusta ja Riveriasta. Helsingistä suuntasimme Naganon kautta Sapporoon. Sapporon kentällä meitä oli vastassa herra Shuhei Shima ja siirryimme hänen johdolla Koen Gakuen, Ecole de Cuisine Patisserie.

Koen Gakuen, Ecole de Cuisine Patisserie käyttää Full HD -kamerajärjestelmää, joka mahdollistaa opetuksen näkemisen suurelta TV-ruudulta. Tämä selkeästi parantaa opetuksen tehokkuutta ja oppituntien laatua. Opetusluokkina löytyy erikseen japanilainen keittiöluokka, kiinalainen keittiöluokka, ranskalainen keittiöluokka sekä erilliset leipomotilat.

Ruoka Sapporossa:

Perjantaina pääsimme tutustumaan Sapporo Autumn Fest. Sapporo Autumn Fest esittelee erilaisia ruoka ja juomatuotteita Hokkaidon saarelta. Hokkaidon neljä erillistä vuodenaikaa rikastuttavat sen ruokakulttuuria. Sapporo Autumn Fest -tapahtuma oli katettuna Odorin (Odori Park) puistoon. Täällä maistelimme mm. 600 jenin paistettuja kampasimpukoita ja torin herkullisia dumplings.

 

Osaka

Osakassa meitä otti vastaan HANAKO-verkoston japanilaisen pääpartnerin Ryusei Fukushikai group yrityksen edustaja Mr. Masato Katoh. Pääsimme tutustumaan Osakan linnaan (Osaka Castle, Osakajo).

Osakan linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1583 entiselle Ishiyama Honganji -temppelille, jonka Oda Nobunaga oli tuhonnut kolmetoista vuotta aiemmin. Toyotomi Hideyoshi tarkoitti, että linnasta tulisi uuden, yhtenäisen Japanin keskus Toyotomi-säännön alaisena. Se oli tuolloin suurin linna.

 

Muutaman vuoden kuluttua Hideyoshin kuolemasta Tokugawan joukot kuitenkin hyökkäsivät linnaan ja tuhosivat sen ja lopettivat Toyotomi-linjan vuonna 1615. Tokugawa Hidetada rakensi Osakan linnan uudelleen 1620-luvulla, mutta sen tärkeimmässä linnan tornissa tapahtui valaistus vuonna 1665 ja poltettiin.

 

Vasta vuonna 1931 rakennettiin nykyinen linnatornin rautabetonirakenne. Sodan aikana se selvisi ihmeellisesti kaupungin laajoista ilmaraideista. Suuret korjaustyöt antoivat linnalle uutta hohtoa vuonna 1997. Linnatornin sisäosa on nyt täysin moderni ja siinä on jopa hissi, jota on helpompi käyttää. Siinä on informatiivinen museo linnan historiasta ja Toyotomi Hideyoshi.

 

Rv. Fujimoton tapasimme Rokukaku-tei ravintolassa. Ravintolassa pääsimme nauttimaan maukkaista ja houkuttelevista japanilaisista friteeratuista vartaista, jotka oli valmistettu premium-aineosista.

Seuravana päivänä pääsimme seuraamaan omnialaisen opiskelijan Ayumi Yamaguchi työskentelyä Dank Brot leipomossa. Hän oli ollut Dank Brot leipomossa työssäoppimisjaksolla tuolloin jo 2 kuukautta. Näyttöarvioinnin jälkeen meillä oli mahdollisuus seurata Yamamoto Noh teatterin esitystä entisajan samuraista. Iltana pääsimme tutustumaan Kiitos-ravintolaan, jossa on ollut myös suomalaisia opiskelijoita työssäoppimassa.

Viimeisenä päivänä Osakassa tutustuimme Ryusei Fukushikai yrityksen kohteisiin Yume-Cyuo Nursery school ja Yume-Tamatsukuri Nursery school -päiväkoteihin sekä Yume-Paratiisi vanhainkotiin.

 

Viimeisenä iltana Osakassa pääsimme tutustumaan Osakan Shin sai bashi-suji joka on valtava katettu ostoskatu Osakassa.

 

Osaka katuruoka:

Osaka on tunnettu erityisesti kahdesta ruokalajistaan: takoyaki sekä okonomiyaki.

  • Takoyaki on mustekalallatäytettyjä palleroita
  • Okonomiyakion pyöreän muotoinen munakkaan näköinen taideteos, jossa käytetään vehnäjauhoja, jamssia, kaalia ja kananmunaa.
  • Shabu-Shabu on japanilaisen keittiön fondueta muistuttava hotpot-ruokalaji: pienessä rautapadassa kiehuvassa liemessä kypsennetään ohuiksi viipaleiksi leikattua lihaa, tofua ja kasviksia
  • Ramentarkoittaa yksinkertaisuudessaan nuudelia eli pastaa.
    • Japanissa puhutaan joko ramenista että Udon-nuudelista, jotka ovat keittoja. Näistä puhuttaessa ramen tarkoittaa ohuempia ja Udo paksumpaa nuudelia.

 

Matkamme jatkoi Osakasta Shizuakaan luotijunalla (Shinkansen). Huikeaan nopeuteen yltävän junan ensimmäinen vaunu onkin lähes pelkkää nokkaa. Alfa-X-nimisen uuden luotijunan huippunopeuden on tarkoitus olla jopa 400 kilometriä tunnissa. Tämä juna on tarkoitus olla käytössä 2030.

 

Shizuoka ja Suzuki academy

Shizuokassa rautatieasemalla meitä oli vastassa Mr. Suzuki, Suzuki academysta. pääsimme ensin tutustumaan Suzuki Academy’in herra Suzukin johdolla. Ruokailun päätteeksi pääsimme tutustumaan Hotel Century Shizuoka tiloihin sekä tekemään alustavan sopimuksen hotellin johdon kanssa mahdollisista harjoittelujaksoista. Illalla pääsimme näkemään vielä sushi-ravintolan.

Meillä oli mahdollisuus esitellä Suzukin kokkikoulun opiskelijoille suomalaista ruokakulttuuria. Luennon aikana kierrätimme puolukoita, mustikoita ja nokkosensiemeniä luokassa. Esitystä oli seuraamassa noin 30 toisen vuoden kokki opiskelijaa.

Esityksen jälkeen söimme japanilaisen lounaan eli Bento lunch box. Bento on japanilainen taidemuoto pakata lounasta. Yksinkertainen ateria muuttuu täydellisesti kauniisti suunnitelluilla lounaslaatikoilla. Perinteisesti Japanissa bento koostuu riisistä, kalasta ja merilevästä.

Shizuokassa vierailimme Yayoi Sun Food co ruokatehtaalla. Itse tehdas on kolmanneksi suurin pakasteruokatehdas Japanissa.

 

Tokyo

Tokyossa majoituimme Henna Hotel Hamamatsuchoon, jossa meitä palveli vain kaksi robottia. Kävimme tutustumassa Tsukiji Jogai, Japanin suurimpaan kalatukkuun ja -toriin. Lounastimme Komakata Dozeu -ravintolassa (Asakussa Taito-ku alueella). Tämä oli perinteinen ravintola, jossa asiakkaat istuvat pienillä tyynyillä tatamilattialla. Ravitolassa tarjoillaan vain ruokia, jotka on valmistettu pienestä japanilaisesta kalasta Dozeu tai Dojo.

Seuraavaksi saavuimme Asakusaan, Sensoji temple ja Nakamise alueelle. Menesämme Senso-jin temppelillenäimme useita upeita portteja, joilla jokaisella on oma tarinansa. Isoimman portin takaa löytyy Nakamise-Dorin kauppakatu.

Täältä suuntasimme Kappabashi-dori (kappabashi kitchen street) ravintolatarvikkeiden tukkualueelle. Kappabashi-katu (Kappabashi Dōgugai) on Uenon ja Asakusan välinen ostoskatu, jota reunustaa useita kymmeniä myymälöitä, joissa myydään kaikki ravintolatoimijoiden tarvitsemia tuotteita tuoreita ruokia lukuun ottamatta. Auleelta löydät erikoisliikkeitä astioille, kattiloille, pannuille, keittiövälineille, uuneille, pöydille, tuolille, kylteille, lyhdyille ja eritoten veitsiä löytyy vaikka mihin lähtöön. On myös muutama myymälä, joka myy muovituotteita, joita monet ravintolat käyttävät show-ikkunoissaan.

Viimeinen yhteinen illallinen tällä matkalla oli yhden Michelin tähden ravintola Waketokuyama. Ravintolaa johtaa Chef Hiromitsu Nozakilta, joka on ollut Executive Chef vuodesta 1989. Ravintolan ruoka perustuu perinteisiin japanilaisiin tekniikoihin.

 

Ruoka Tokyo

 

  • Sukiyaki on perinteinen pataruoka; pienessä rautapadassa haudutettua ohuiksi viipaleiksi leikattua lihaa ja kasviksia

 

  • Dozeu Nabe: Tuoretta Dozeua keitetään aromaattisessa sakeliemessä, kunnes luut muuttuvat pehmeiksi, sitten Dozeu keitetään uudelleen makeassa miso-liemessä. Dozeu tarjoillaan ohuella raudanlevyllä, joka on täytetty Warishita-kastikkeella. Rautalevy asetetaan sitten Hibachin (hiiligrilli) päälle. Asiakas viimeistelee itse ruoan lisäämällä viipaloituja vihanneksia (kuten purjoa).

 

http://www.kokkikilta.fi/opettajaa-tyoelaman-tutustumismatkalla-japanissa/