Teemapäivät

Japanipäivä Turussa 23.3

Japanipäivä Turun työväenopistolla tarjosi monenlaisia virikkeitä. Tapahtumaa olivat järjestämässä kaikki kouluasteet, kaikkia yhdisti Japani. Päivän päävetäjänä toimi IPPO-verkoston koordinaattori Ulla Saari. Hän esitteli yleissivistävien koulujen vuodesta 2012 toimivaa IPPO-verkostoa, jossa nykyisin on mukana 23 koulu. Niistä yhdeksällä on ystävyyskoulu Japanissa ja opiskelijoilla mahdollisuus osallistua vaihto-ohjelmaan.

         

Ippo-hankkeen kouluissa opetetaan japanin kieltä 3-6 kurssia, verkkokurssi on ollut tarjolla noin vuoden verran. Kouluissa on

teemapäiviä ja tapahtumia, myös kerhotoimintaa ala-asteelta lukioihin saakka. Kuitenkin kaikki japania opettavat koulut eivät ole vielä mukana IPPO-verkostossa. Miksi halutaan opiskella japania? Koska se on hauska, mielenkiintoinen, erilainen merkkijärjestelmäkieli, eikä ole edes kovin vaikeaa. Japanin kieli on opettaja Ulla Saaren mukaan suomalaisille helppo omaksua.

Kielen avulla avautuu uusia mahdollisuuksia. 16–22 -vuotiaat nuoret saavat hakea Ippo-verkoston kautta Japaniin kulttuurivaihtoon.

Luontevana jatkeena on ammatillisen koulutuksen HANAKO-verkosto. Monesti Japani-harrastus on saanut alkunsa jo peruskoulussa ja opiskelijoiden unelmana on päästä joskus työssäoppimaan Japaniin. HANAKO-verkosto toimi vuodesta 2010 ja järjestää sekä opiskelijoille että asiantuntijoille Japani-vaihtoja. Eri kouluasteiden opiskelijat ja opettajat kertoivat vaihtokokemuksistaan paneelikeskustelussa.

Turun ammatti-instituutin kokkialan opiskelijat tarjosivat Japanipäivän vieraille makuhermoja kutkuttavia japanilaisherkkuja. Opettaja Daniel Lemberg on myös itse käynyt Sapporossa tutustumassa japanilaiseen kokkikouluun.

Japanipäivän aikana oli mahdollisuus tutustua seurojen ja yhdistysten toimintaan. Ohjelma tarjosi sekä silmäiloa kimono-huoneessa, taistelutaitojen esityksiä sekä asiatietoja. Suomen Chado Urasenke Tankokai -yhdistyksen puheenjohtaja, teetaiteen asiantuntija Jouni Elomaa avasi yleisölle teetaiteen aakkosia. Teetaiteessa kulminoituvat monet japanilaiskulttuurin kulmakivet (harmonia, kunnioitus, puhtaus ja mielenrauha).

SILTA JAPANIIN

Alajärven lukiossa kokoontui maaliskuun lopussa salillinen Japani-yhteistyöstä kiinnostuneita. Päivän järjesti Silta Japaniin -yhteistyöhanke (https://peda.net/alajarvi/lukio/kansainv%C3%A4lisyys/japani-yhteisty%C3%B6/sjhl). Lukiolaisten ja ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoiden lisäksi seminaaripäivää värittivät japanilaisten vaihto-oppilaiden esitelmät Japanista ja suomalaisten oppilaiden kokemukset vaihtojaksolta.

    

Seminaarissa esiteltiin Suomessa toimivia IPPO (https://ippohanke.wordpress.com/) ja HANAKO – Japani -verkostoja. IPPO ja HANAKO ovat jo järjestäneet aikaisemmin yhteisiä opiskelijapäiviä (Lahdessa ja Keravalla). Kun IPPO-verkosto keskittyy enemmän japanin kieleen ja kulttuuriin yleissivistävän koulutuksen puolella, HANAKO-verkoston vahvuutena on työelämätarpeisiin pohjautuva laaja-alainen yhteistyö ja työelämäjaksojen järjestäminen sekä Japanissa että Suomessa.

Tulevaisuudessa työ tulee muuttumaan radikaalisti ja elinikäinen oppiminen muuttuu vieläkin keskeisemmäksi. Työelämän edustajat pohtivat seminaarissa, miten yritykset hyötyvät kansainvälisyydestä ja Japanin tuntemuksesta toiminnassaan. Keskusteltiin siitä, millaisia taitoja tarvitaan tulevaisuuden työelämässä, mitä työnantajat odottavat opiskelijoilta ja millaisia valmiuksia Japanin vaihtojaksot antavat oppijoille tulevaisuutta ajatellen.

Oppilaitosten tehtävänä on ruokkia oppilaiden uteliaisuutta ja Japani-verkostot tarjoavat siihen erinomaisen mahdollisuuden vaihtojaksoineen.

Teksti ja kuvat Sirje Hassinen