Aya Obayashi – luovuuden ja hyvinvoinnin lähettiläs

”Halaan koivua!” huudahtaa japanilainen Aya Obayashi vastauksena kysymykseen, mistä hän saa voimaa.

Suomen luonnon kauneus ja värit saavat Obayashin innostumaan, kuten myös isommat teemat: yhdenvertaisuus, toisen kunnioitus, lasten hyvinvointi ja toimivat tiimit. Opinnot Suomessa ovat tarjonneet paitsi näköalapaikan suomalaiseen yhteiskuntaan ja yrittäjyyteen myös elävän laboratorion kehittää erilaisia menetelmiä tiimien ja yksilöiden hyvinvointiin.

Obayashi viimeistelee Laurea-ammattikorkeakoulussa yhteiskunnallisia opintojaan. Opintojen myötä käsitys hyvästä yhteiskunnasta on entisestään vahvistunut.

”Mielestäni yhtenä hyvän yhteiskunnan ja hyvinvoinnin mittarina voi pitää sitä, että lapsista pidetään huolta. Tässä on yksi syy, miksi valitsin neljä vuotta sitten juuri Suomen”, Obayashi sanoo.

 

Pelillisyyttä ja taidetta

Opintojen ohessa Obayashi perustanut Suomessa yrityksen, joka tarjoaa luovia työpajoja ja konsultointia työyhteisöille ja oppilaitoksille. Vastikään julkaistu pelillinen menetelmä on työkalu paitsi yksilön hyvinvointiin myös tiimityön kehittämiseen ja syventämiseen.

”Cx3 BOOSTER -peli kannustaa toisten kuuntelemiseen ja kunnioittamiseen, läsnäoloon sekä reiluun yhteistyöhön. Peli tukee hyvin tiimityöskentelyä esimerkiksi oppilaitoksissa ja työpaikoilla”, Obayashi kertoo.

Ilo, positiivisuus ja luovuus ovat myös Obayashin kohtaamistaidetta hyödyntävien työpajojen teemoja. Menetelmässä taide on väline, jonka kautta päästään käsiksi esimerkiksi työyhteisön jäsenten hyvinvointiin: kehitetään viestintää, motivaatiota, stressinhallintaa ja työhyvinvointia.

 

Kahden kulttuurin välissä

Obayashin opinnot, kokemus suomalaisesta ja japanilaisesta yhteiskunnasta sekä monipuolinen työtausta designin parissa ja IT-alalla yhdistyvät luontevasti tulevaisuuden visioksi. Koti löytynee tulevaisuudessa molemmista maista.

Obayashi aikoo muun yritystoiminnan ohella tutkia koulutukseen ja hyvinvointiin liittyviä innovaatioita ja viedä lupaavia tuotteita Suomesta Japanin markkinoille.

”Tulen varmasti sukkuloimaan Suomen ja Japanin välillä myös jatkossa. Tunnen molemmat kulttuurit ja koen että minulla on annettavaa molempiin suuntiin.”

 

Aya Obayashin vinkit Japaniin lähtevälle

– Opettele muutama sanonta japaniksi: se murtaa jäätä ja voi rohkaista japanilaista käyttämään englantia.

– Hierarkkisuus näkyy työelämässä: muista kohtelias ja muodollinen käytös.

– Japanilaiset ovat todella ahkeria ja kovia tekemään töitä. Esimiehet odottavat alaisiltaan paljon.

– Isoissa kaupungeissa kuten Tokiossa on opeteltava käyttämään julkista liikennettä. Esimerkiksi yhden tokiolaisen metroaseman läpi kulkee päivässä 3 miljoonaa matkustajaa!

– Ota etukäteen selvää, miten ostetaan lippu ja miten pääset määränpäähäsi.

– Harvoissa ravintoloissa on englanninkielisiä ruokalistoja.

– Kannattaa opetella käyttämään apuvälineitä kuten Googlen kääntäjää.

– Varaudu tukalan kuumaan säähän kesällä. Talvella myös sisätiloissa voi olla koleaa.

Lue lisää:

http://ilory.fi

http://s-a-i.fi

 

 

Teksti ja kuva: Marja-Liisa Torniainen