Aurinkotytön matka Mito-hotelliin

Venla Moisio opiskeli Salpauksessa matkailupalvelujen tuottajaksi. Osana opiskeluja hän oli kaksi kuukautta työssäoppimassa Japanissa, Mito-hotellissa. Venla kertoi kokemuksista artikkelissa Salpauksen kotisivulla Aurinkotytön matka Japaniin oli työntäyteinen, mutta antoisa (https://www.salpaus.fi/2018/06/04/aurinkotyton-matka-japaniin-oli-tyontayteinen-mutta-antoisa/).

Ohayo gozaimasu! Otsukare-sama desu! Japanilainen toimisto-aamu aloitetaan yhteisellä palaverilla, jossa luetaan ääneen firman mietelauseita, kuunnellaan syvällisiä ajatuksia työelämästä ja lopuksi harjoitellaan yhdessä tärkeimmät tervehdykset ja oikeanlainen kumartaminen asiakkaille. Myös kasvojen ilmeiden ja eleiden harjoittelu kuuluu kaikkien yhteiseen aamurutiiniin. Työpaikalla kaikille työkavereille toivotetaan hyvää huomenta riippumatta vuorokauden ajasta – oli sitten aamu, keskipäivä, ilta tai yömyöhä.

Opiskelin matkailualaa ja valmistuin matkailupalvelujen tuottajaksi kesäkuun alussa. Olin työpaikalla oppimassa Japanin Ibarakin keskuksen, Miton kaupungin maineikkaassa viiden tähden häähotellissa Mito Plaza Hotellissa. Jakso alkoi maaliskuussa ja kesti toukokuun puoleen väliin.

Hotellin työntekijät olivat erittäin ystävällistä ja kaikki pitivät huolen, että oloni oli mahdollisimman kotoisa koko työharjoitteluni ajan. Suoritin työtehtäviä niin hotellin vastaanotossa, aulapalvelujen piccolona, ravintolan tarjoilijana sekä tulkkina häätilaisuuksissa. Lisäksi etunani oli sujuva japanin kielen taito, jonka ansiosta pääsin myös pitämään seuraa ja höpötelemään mukavia hotellin lukuisille korkea-arvoisille asiakkaille. Pidin myös kaksi englannin kielen oppituntia hotellin uusille työntekijöille. Työpäivät olivat pitkiä, mutta työstä nauttivan ja huumorintajuisen työyhteisön parissa aika lensi kuin siivillä enkä potenut väsymystä liki ollenkaan. Viikossa oli kaksi vapaapäivää ja sain hotellilla lempinimen ”hareonna”, eli ”aurinkotyttö”, sillä aina kun minulla oli vapaa päivä, sää oli lämmin ja aurinkoinen. Parasta aikaa oli maaliskuun puoliväli tai huhtikuun alku, sillä silloin kukkivat Japanin kuuluisat kirksikankukat eli ”sakurat” sekä taivaansiniset, kuvankauniit nemofilat.

Olen ollut lukiolaisena Japanissa vaihto-oppilaana kymmenen kuukauden ajan ja sen lisäksi matkustanut Japanissa useaan otteeseen ja sen kulttuurin, kielen sekä ihmisten parissa olen kuin kala vedessä. Työharjoittelujaksoni avasi lukuisia uusia ovia ja mahdollisuuksia niin henkisen kasvun kuin myös työuran osalta. Haaveeni on räätälöidä matkapaketteja japanilaisille matkailijoille Suomeen, tai jopa päästä oppaaksi japanilaiselle turistiryhmälle Suomessa.

Ulkomaan työharjoittelujakso on aivan mahtava väylä kerätä kansainvälistä kokemusta ja avartaa omaa maailmankatsomusta, osaamista ja ammattitaitoa. Vaikka kohdemaan ammattietiikka ei ihan kulkisi käsi kädessä omasi kanssa, pääset kokemaan sen ja opit ymmärtämään sitä paremmin. Japanissa esimerkiksi ylitöiden tekemistä arvostetaan ja siihen kannustetaan, mutta en kyllä kahden kuukauden työharjoitteluni jälkeenkään ole kovin innostunut jäämään toimistolle vielä työpäivän jälkeenkin.

Lue Venlan kokemuksistaan Japanissa http://adventuretimewithvenla.tumblr.com/