Saku Matala valittiin työharjoitteluun HANAKO-ohjelman kautta.
Opetushallitus kustansi Matalan matkat, elinkustannukset ja koulutuksen.
HANAKO on Suomen ja Japanin välinen yhteistyöverkosto, joka perustettiin Opetushallituksen tuella vuonna 2007. Valmistelun jälkeen siirryttiin toteutusvaiheeseen vuonna 2010.
HANAKO-verkosto keskittyy yhteistyöhön japanilaisten oppilaitosten ja yritysten kanssa. Viime vuonna Kainuuseen tuli verkoston kautta neljä japanilaista opiskelijaa ja täältä lähti Japaniin kolme opiskelijaa.
Sotkamolaisen kokkiopiskelijan Saku Matalan karjalanpaistia lisukkeineen pääsi Hokkaidon Sanomiin.
Sotkamosta kokkioppiin Sapporoon
★Maksullinen juttu
Elämänmeno Julkaistu 15.1.2015 klo 15:47 | 0
Työharjoittelu: KAO on mukana useissa kansainvälisissä ohjelmissa
Tarja Korhonen
– Japanissa Sapporossa vietetty aika jätti kaipuun matkustaa sinne nopeasti takaisin, sotkamolainen kokkiopiskelija Saku Matala tunnustaa.
Hokkaidon saarella Koen Gakue -kokkikoulussa suoritettu kahden kuukauden pituinen työharjoittelu tarjosi mahdollisuuden tutustua Japanin lisäksi kiinalaisen, ranskalaisen ja italialaisen keittiön salaisuuksiin sekä saksalaistyyppisten leipien valmistamiseen.
Ruuan valmistamiseen liittyvän opin lisäksi Saku Matalan viime syksyinen Japanin matka oli varsinainen syväsukellus saarivaltakunnan kulttuuriin arjen tasolla.
– Kansainväliseen oppilasvaihtoon kannattaa lähteä, jos suinkin on mahdollista. Matkaeväinä avoin ja rohkea mieli, Kajaanin ammattiopistossa opiskeleva Saku suosittelee.
Japanilaisten täsmällisyys, siisteys ja ylenpalttinen kohteliaisuus tekivät vaikutuksen keväällä KAO:sta kokiksi valmistuvaan Saku Matalaan.
– Opetuskeittiöt hohtivat puhtautta, tunneille saavuttiin aina ajoissa ja epäkohteliaisuus ei kuulunut käytöstapoihin, Saku kertoo.
– Japanilaiset todellakin noudattavat sääntöjä. Kun valmistimme tunneilla ruokaa, oli aivan hiljaista lukuunottamatta työvälineistä syntyviä ääniä, Saku jatkaa.
Kahdella ensimmäisellä kouluviikolla Sakun ja turkulaisen kokkioppilaan Ella Jokelaisen lisäksi yksityisen kokkikoulun opetuskeittiössä hääri kaksi ravintola-alan opettajaa Pohjois-Karjalasta.
– Valmistimme kahdelle sadalle asiakkaalle karjalanpaistia keitettyjen perunoiden ja mummokurkkujen kera. Karjalanpaistimme päätyi myös lehtijuttuun Hokkaidon Sanomiin.
Sapporon elämänmenon säntillisyys näkyi jopa ostoskeskusten liukuportaissa. Portaiden oikea reuna oli varattu nopeille harppojille ja vasemmassa reunassa seisoivat hitaammat. Väärällä puolen seisoja oli aina turisti.
Japanissa vallitsevan menestymisen pakon kulttuurin Saku Matala aisti jossain määrin ahdistavana. Kokkikoulussakin työpäivät keittiössä venyivät joskus jopa iltakuuteen.
– Kyllä japanilaiset osaavat heittää myös vapaalle. Kun työt oli tehty, niistä ei puhuttu vaan lähdettiin viihteelle, Saku valottaa sikäläistä opiskelijakulttuuria.
Saku Matalan vaihto-oppilastoverin Ella Jokelaisen kuvalliseen matkakertomukseen Hokkaidon saarelta voi tutustua blogissa osoitteessa: http://sapporossa.blogspot.fi/.