Japanissa tehdyt pelit ja pelikonsolit ovat olleet maailmanlaajuisesti valtavirtaa jo 80-luvulta saakka. Pokemon, Super Mario, Pac-Man ja PlayStation ovat varmasti monelle tuttuja brändejä vaikkei niitä japanilaisiksi heti ajatellakaan.
Mutta millainen on peliala Japanissa? Millaisia pelejä ja milloin japanilaiset pelaavat?
Näitä kysymyksiä valotti tokiolaisen pelialan yrityksen edustaja Hiroshi Ogawa HANAKO-verkoston ensimmäisessä pelialan webinaarissa 21.4.2021.
Olemme etsineet uusia yhteistyömahdollisuuksia ja yksi onnistunut kokemus oli meidän pelialan webinaari. Osallistujia oli Suomesta toistasataa, mukana sekä pelialan opiskelijoita, opettajia, pelialan asiantuntijoita että muuten Japanista kiinnostuneita.
Webinaarin suurin oppi oli kurkistus japanilaiseen kulttuuriin ja pelimaailmaan. Japanissa arvostetaan jatkuvuutta, pitkäjänteisyyttä ja japanilaisuutta. Mielikuvissa Japani on teknologian ihmemaa, jossa todellisuudessa kuitenkin tietokoneet kotona eivät ole kovin yleisiä. Japanilainen elämänrytmi ja kulttuuritottumukset määrittävät paljolti myös pelaamisen: suositaan tuttuja helpohkoja pelejä, mitä voidaan pelata seisaltaan esimerkiksi metrojunassa koulu- ja työmatkalla. Hiroshi Ogawa korosti, että vuoden 2020 Japanin kymmenen eniten suositun peliin joukkoon pääsi vain kolme ulkomaalaista peliä (2 Kiinasta ja 1 USA:sta). Top-ten -listan suosittujen japanilaispelien julkaisuvuodet painottuivat jaksoon 2012 – 2015, ja mukana oli vain yksi vuoden 2019 tulokas. Menestyäkseen Japanissa tarvitaan ehdottomasti lokalisointia: puhuttava juoni, hyväksyttävä hahmon ulkonäkö, pelin kesto ja helppous. Ja tietysti japanin kielen käyttö, alkaen pelin nimestä. Maailmassa menestyneet pelit eivät nouse automaattisesti hitiksi Japanissa.
Japanilainen pelimaailma on mielenkiintoinen ja omanäköinen – varmasti tutustumisen arvoinen.
Teksti ja kuvat Sirje Hassinen